7.6.09.

Istorija Punka


Kako bih mogao da pišem o muzičkom pravcu koji je formirao subkulturnu grupu, moram prvo da znam kada je i na koji način taj pravac nastao. Smatram da nije potrebno puno govoriti o istori punka. Počeo bih sa muzičkom grupom koja se označava kao začetnik ovog muzičkog pravca, Sex Pistols. Sex Pistols, ili kako se na srpski prevodi "Seksi Pištolji", osnovani su 1975. godine u Londonu. Početna postave grupe bila je Džoni Roten, Stivi Džons, Pol Kuk, Glen Metlok, i '77 im se priključio Sid Vicious. Grupa je izazvala mnoge incidente u Engleskoj, pogotovo pesmom "God Save the Queen", u kojoj je se grupa poigrala sa Englesom monarhijom i nacionalizmom. Ta pesma smatrana je za napad na Englesku monarhiju.
Pank je krajem sedamdesetih dosao i u SFRJ, kako neki koji su tada bili mladi objašnjavaju da ih je upravo pesme poput pomenute "God Save the Qeen" privukla ovom zvuku. Pored nastajanja muzike, nastaju razni gadžeti, poput martinki sa bruksom, ziherica, a čak se kopira i tadašnji pevač Sex Pistolsa, koji je nosio lanac i katanac oko vrata.
Osnovne ideje na kojima je punk nastao su anarhija, borba protiv vlasti, ne prihvtanje dominantnih društvenih vrednosti. Punk muzika je uglavnom opterećena politički angažovanim tekstovima i cinizmom prema tradicionalnim vrdnostima.

1 коментар:

  1. moj komentar na tvoj rad je sledeći:
    Pankeri su buntovnici :)
    super što se bore za njihove vrednosti i stavove ali iskreno oni su meni baš strašni i tmurni...i nije mi svejedno kad trebam da prođem pored više takvih...

    ОдговориИзбриши