8.6.09.

Vizuelni indentitet Sex Pistolsa






Sex Pistolsi su pored kontraverznih tekstova imali i kontraverzni vizuelni indentitet. Plakati koji su najavljivali nastupe Sex Pistolsa kreirao je Jamie Reid.
Jamie Reid rođen 1947. godine je britanski umetnik koji je bio anarhista i pripadnik male grupe internacionalnih političara i umetnika zasnovana na marksizmu koja se zvala The Situationist International (SI). Ovo je veoma važno jer objašnjava njegovo učešće u kreiranju vizuelnog indentiteta panka. Za njega je pank bio još jedna prilika da izrazi kulturni protest protiv dominantne i tradicionalne kulture. Sredinom sedamdesetih na predlog njegovog prijatelja McLarena kreirao je grafička rešenja Sex Pistolsa. Ta saradnja traje do danas. Pored kreiranja njihovih štampanih materijala i grafičkih rešenja, Reid je bio jedan od ljudi koji je uticao na Sex Pistolse da prave politički angažovane pesme. Pored njegove uloge koju smo već pomenuli, on se vezuje kao ko-autor pesme "Anarchy in the UK". Pored učešća u produkciji pesme, on je napravio seriju fotografija koja su se vezivala za anarhiju i Sex Pistolse.


Malcolm McLaren i njegov drug iz umetničke škole Patric Casey u oktobru 1971 godine otvorili su malu prodavnicu u kojoj su prodavali rock&roll magazine, odeću i druge stvari . Lokal je više puta menjao ime, poslednje ime koje je bilo je SEX.

SEX je prodavao pomoćnu opremu za sex, koja je postala originalni stil punka. Ova oprema je uključivala narukvice, ogrlice i odeću sa nitnama, izrađene od kože. Oni su imali čitav niz majca inspirisanih sa pesmama i albumima Sex Pistolsa. Prestali su sa radom 1980. Godine kada je veza između njih dvoje potpuno pukla, poslednju majcu koju su dizajnirali bila je "Anarchist Punk Gang".


Нема коментара:

Постави коментар